субота, 13. август 2011.

Pravilnik 2011

LOVAČKI KOTLIĆ
„MEMORIJAL ČIČICA“

KOZILA 2011 , DRINIĆ
27.08.2011. sa početkom u 10:00


PRAVILNIK
O ocjenjivanju kotlića


I Takmičenje u kuvanju kotlića odvija se ekipno, ekipe broje po tri člana. Ekipa bira kapitena koji je isključivo zadužen za kontakt sa organizatorom.
Ekipe su dužne donjeti sve potrebno za spremanje, sem drva koja će obezbjediti otganizator.
Vrijeme spremanja je ograničeno na četiri sata

II Ocjenjivanje kotlića
Ocjenjivanje vrše svi kapiteni koji ocjenjuju svaki kotlić za ukus, gustinu i boju nakon kuvanja i nadgledaju higijenske uslove i stiling u toku kuvanja. Kapiteni neće ocjenjivati kotlić svoje ekipe, te on neće biti bodovan. Ocjenjivanje se unosi u liste koje će pripremiti organizator.Ocjenjivanje se vrši na osnovu sledećih elemenata:

1. UKUS ...............................1 – 20 BODOVA
2. GUSTINA ............................0 - 10 BODOVA
3. BOJA ...............................1 – 8 BODOVA
4. HIGIJENSKI USLOVI...................0 – 5 BODOVA
5. KUVARSKA NOŠNJA i KOTLIĆ ...........0 – 4 BODA

1. UKUS – podrazumjeva se da spremljena hrana ima akcenat na „lovački“ ukus. Kapiteni su iskusni kulinari i lovaci koji mogu prepoznati ukus više vrsta divljači, adekvatnu količinu začina (prednost malo ljućoj hrani) i ostale elemente koji su bitni za dobar lovački kotlić. Ukus kotlića se boduje od 1 do maksimalno 20 bodova.
2. GUSTINA – da bi osvojio 10 bodova kotlić treba da ima gustinu koja podrazumjeva konzumaciju bez priloga. U ocjenjivanje ulazi i cjelokupna sjedinjenost sastojaka, te raskuvanost mesa. Ako kotlić ima dobru gustinu dobija maksimalnih 10 bodova, ako ima dobru gustinu, ali nije dobra sjedinjenost sastojaka dobija 5 bodova. Previše rjedak ili gust kotlić nema bodova za gustinu.
3. BOJA– boja treba da bude kompaktna i zagasito crvena do čokoladna. Takozvano „plivanje“ paprike nije poželjno. Članovi komisije ocjenjuju boju od 1 do maksimalno 8 bodova.
4. HIGIJENSKI USLOVI – od ekipa se očekuje da vode računa o higijeni. Ekipa kojoj komisija primjeti nehigijenske uslove prilikom spremanja neće imati bodova. U svakom drugom slučaju dobija 5 bodova.
5. KUVARSKA NOŠNJA I KOTLIĆ – boduje se sa 0 ili 3 boda, tj dali ekipe imaju kuvarsku nošnju ili je nemaju. Kotlić je obavezan. Najbolje opremljena ekipa dobija još bonus poen, te je maksimalan broj bodova 4.

III Nakon ocjenjivanja ocjenjivačke liste se predaju takmičarskoj komisiji koja će izvršiti sabiranje, te bodovanje. Bodovaće se sa svake ocjenjivačke liste 10 najbolje ocjenjenih kotlića i to tako da najbolji dobije 12 bodova, drugi 10, treći 8, četvrti 7, peti 6, šesti 5, sedmi 4, osmi 3, deveti 2 i deseti 1 bod. Na taj zbir dodaju se ocjene publike po istom principu. Ukupan broj bodova određuje plasman za trofej „Čičica“i novčane nagrade. Pobjednik publike dobija plaketu „Mišo Lukić“.

IV Kuvanje će se obavljati na određenim parcelama.


V Učesnik koji vrijeđa ili ometa druge ekipe, članove komisije, ili bilo koga drugog, koji ometa na bilo koji način događaj, prepire se sa članovima komisije , ponaša nedolično, dolazi u očigledno pijanom stanju ili na drugi način omalovažava lovačku i kuvarsku etiku i sam memorijal biće suspendovan sa takmičenja.

VI Ekipa koja završi kuvanje, treba održati temperaturu do ocjenjivanja. Najmanja količina koju jedna ekipa treba da spremi je 5 litara. U slučaju istog broja bodova prednost ima ekipa koja je spremila veću količinu.

U DRINIĆU 12.08.2011.
Organizacioni odbor
„KOZILA 2011“

Нема коментара:

Постави коментар