уторак, 18. мај 2010.
Memorijal "ČIČICA"
SKUPŠTINA OPŠTINE PETROVAC DRINIĆ
DANI GASTRONOMIJE DRINIĆ
1. OPIS PROJEKTA
1.1. Kratak navod projekta
-Dani gastronomije planiraju se kao trodnevna manifestacija od 20.08.2010 do 22.08.2010.godine pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Petrovac.
-Partneri u organizaciji su Lovačko udruženje „Srndać“ Drinić i Š.G „Oštrelj – Drinić“
- Aktivnosti: Promotivne, edukativne, sportske, kulturne.
1.2. Detaljan plan projekta
Opština Petrovac pripada ruralnom području čije stanovništvo je ekonomski zavisno od eksplatacije i prerade drveta. Šumarstvo uz primarnu drvnu industriju predstavlja privrednu granu koja je nosač opstanka i razvoja. Negativni trendovi u ovoj industrijskoj grani opredjeljuju stanovništvo za nove mogućnosti i šanse. Sveukupni svjetski tokovi, te analiza mogućnosti i prilika otvaraju mogućnost jednog novog koncepta baziranog na organskoj poljoprivrednoj proizvodnji i ekoturizmu. Snažan marketinški nastup, te posebnost i prepoznatljivost su ključevi uspjeha u odnosu na konkurenciju. Konkurentnost destinacije zavisi od uspješne valorizacije svih resursa i oblikovanje turističkog proizvoda. Potrebno je definisanje nove marketinške strategije, te dizajniranje nove i kreativne promocije. Zajedničkim snagama svih relevantnih subjekata u ovoj opštini nastojimo ostvariti zacrtane ciljeve. U tom cilju od prošle godine je pokrenuta gastronomska i turistička manifestacija pod nazivom MEMORIJAL „ČIČICA“ . Centralni događaj manifestacije je takmičenje u kuvanju lovačkog kotlića. Prošlogodišnja manifestacija je imala jako dobar odziv, izazvala pozitivne reakcije i ostvarila planirane efekte. Što je jako bitno naglasiti prošlogodišnja manifestacija je pored društveno- socijalne koristi bila ekonomski opravdana i ekološki odgovorna, te imala međunarodni karakter. Ove godine planiramo da krenemo korak dalje, ostvarimo partnerstvo sa relevantnim i zainteresovanim institucijama, postavimo nove ciljeve i valorizujemo turistički proizvod kao vodeći u regionu pod nazivom „DANI GASTRONOMIJE DRINIĆ“.
DANI GASTRONOMIJE DRINIĆ
Nosilac aktivnosti: SKUPŠTINA OPŠTINE PETROVAC DRINIĆ
Mjesto izvršenja: DRINIĆ, lokacija KOZILA - VELIKO VRELO
Datum: od 20. do 22. 08.2010. godine
Sveobuhvatni Cilj: Promocija Drinića kao turističke destinacije, unaprjeđenje gastronomske ponude, edukacija, te zadržavanje ruralnog stanovništva od migracija.
Pojedinačni Ciljevi:
EKONOMSKI CILJEVI
- rast investicija,
- razvoj malog poduzetništva,
- zapošljavanje lokalnog stanovništva ( osnovno i dopunsko ),
- razvoj turizma na načelima održivog razvoja,
- razvoj sektora usluga,
- proizvodnja autohtonih proizvoda,
- smanjenje uvoznih poljoprivrednih proizvoda.
OPERATIVNI CILJEVI
- edukacija kadrova,
- promocija i valorizacija turističkih proizvoda,
- razvoj novih turističkih proizvoda,
- upravljanje turističkom destinacijom,
- definisanje marketinške strategije,
SOCIO-KULTURNI CILJEVI
- rast fizičkog obima turizma i prihoda,
- rast kvaliteta života lokalnog stanovništva,
- očuvanje prirodnog nasljeđa,
- očuvanje lokalnog identiteta u uslovima globalizacije.
EKOLOŠKI CILJEVI
- napori za očuvanje biodiverziteta i ublažavanje prjetnji,
- unaprjeđenje stanja u oblasti upravljanja okolišom,
- unaprjeđenje ukupne infrastrukture,
- integralno planiranje i upravljanje prostorom,
- inplementacija usvojenog LEAP-a
stvaranje uslova za otpočinjanje procesa sertifikacije i uspostavljanja sistema upravljanja po normama ISO 14001.
Program: Manifestacija je zamišljena kao trodnevna.
Prvi dan (20.08.2010) petak:
- okupljanje
- planinarski pohod na Klekovaču sa dvije strane i dvije grupe planinara takmičarskog karaktera gdje bi ekipe ujedno markirale planinarske staze.
- radionica sa ciljem edukacije turističkih radnika na temu „Etno kuhinja“ bila bi upriličena u restoranu „Veliko Vrelo“ pod vođstvom ljudi iz Udruženja kuhara BiH. Poseban akcenat bi bio stavljen na autohtone proizvode ovog kraja „Petrovačku Šljivovicu“ i „Basu“(vrsta mekog sira koji se proizvodi od kravljeg mlijeka po tradicionalnoj i orginalnoj tehnologiji Petrovačkog kraja od 1875. godine.Basa je kiselkastog ukusa, blagotvorno djeluje na probavni sistem, laka je za varenje, preporučuje se bolesnicima sa oslabljenom funkcijom jetre, ima dobra nutricionistička svojstva. U kombinaciji sa punomasnim kajmakom daje takozvanu „Basu pomješu“ specifičnog ukusa i svestrane upotrebe u gastronomiji.)
Cilj je brendiranje ovih proizvoda, sertificiranje proizvođača i plasman na tržište.
- rasprava o stanju u lovnom turizmu, gdje bi predsjedavali vodeći ljudi lovačkog saveza i turističke zajednice sa ciljem poboljšanja stanja u ovoj oblasti.
- večernji rock koncert
- kampovanje
Drugi dan (21.08.2010) subota:
-centralni događaj je takmičenje u spremanju lovačkog kotlića. Obezbjedili bi pehare, medalje, plakete i novčane nagrade (500 KM za prvo mjesto, 350 KM za drugo i 200 KM za treće). Takođe smo u pregovorima sa određenim institucijama da izdaju „Sertifikat za kuvanje lovačkog kotlića“ za prvih deset kapitena ekipa na period od godinu dana.
Ovaj dio manifestacije je zamišljen i kao promocija autohtone gastronomske ponude ovog kraja (police, pite, kolačići, sir, kajmak, basa, jagnjetina, pršut). Zajednički ručak bi bio obezbjeđen za sve takmičare i goste, dok bi ostali zainteresovani mogli kupiti karte po cjeni od 10 do 15 KM . Pored naplate ograničenog broja ulaznica (oko 150) upriličena bi bila robna tombola čije bi se karte prodavale po cjeni od 2 KM i 70% bi išlo u nagradni fond, a 30 % za finansiranje manifestacije. Pravilnik o ocjenjivanju je urađen, a elementi za ocjenu su ukus, boja, gustina, te higijena i kuvarska uniforma ekipa. Ocjenjivanje je komisijsko (75%) i glasanje posjetilaca sa kupljenim kartama (25%). Komisijsko ocjenjivanje za ukus, boju i gustinu je po brojevima, tj. komisija nezna koja ekipa je pod kojim brojem, a u cilju sprječavanja neregularnosti.
Pored kuvanja ekipe bi se takmičile u vuči konopca i gađanju vazdušnom puškom, kao posebnim disciplinama zašto su obezbjeđene najboljim plakete. Organizovala bi se i fudbalska utakmica između ekipa lovaca i ekologa. Sastavni dio dekoracije scene bi bila izložba lovačkih trofeja, opreme i tematskih detalja.
Trofej za najbolji lovački kotlić nosi ime po pokojnom Milkanu Mrđi zvanom „ČIČICA“ koji je bio dugogodišnji ugostitelj i lovac. Jedan od pionira u spravljanju dobrog lovačkog kotlića u Petrovcu. Njegov recept i kulinarsko umjeće su ostali reper i današnjim generacijama i zato sa pravom ovaj događaj nosi njegovo ime.
Treći dan (22.08.2010) nedjelja:
-Ekološka akcija sa ciljem uređenja mjesta održavanja manifestacije.
-Dan za izlet osnovaca.
Planirani efekti:
-Kreiranje turističkog poizvoda kao „EX YU Prvenstvo“ (za lovački kotlić)
-Edukacija ugostiteljskih radnika
-Promocija gastronomske ponude (sa osvrtom na ciljne autohtone proizvode).
-Privlačenje investitora i razvoj turizma.
-Razvoj javnog i privatnog partnerstva.
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар