петак, 21. мај 2010.

Pravilnik

LOVAČKI KOTLIĆ
„MEMORIJAL ČIČICA“

KOZILA 2010 , DRINIĆ
21.08.2010. sa početkom u 9:00


PRAVILNIK
O ocjenjivanju kotlića


I Takmičenje u kuvanju kotlića odvija se ekipno, ekipe broje po tri člana. Ekipa bira kapitena koji je isključivo zadužen za kontakt sa organizatorom.
Ekipe su dužne donjeti sve potrebno za spremanje, sem drva koja će obezbjediti otganizator.
Vrijeme spremanja je ograničeno na četiri sata

II Bodovanje kotlića
Bodovanje vrši posebna komisija od sedam (7) članova na čelu sa predsjednikom komisije. Bodovanje se vrši na osnovu sledećih elemenata:

1. UKUS .................................................................................1 – 20 BODOVA
2. GUSTINA ..........................................................................0 - 10 BODOVA
3. BOJA ..................................................................................1 – 8 BODOVA
4. HIGIJENSKI USLOVI.....................................................0 – 5 BODOVA
5. KUVARSKA NOŠNJA i KOTLIĆ .................................0 – 4 BODA

1. UKUS – podrazumjeva se da spremljena hrana ima akcenat na „lovački“ ukus. Komisija je sastavljena od iskusnih kulinara i lovaca koji mogu prepoznati ukus više vrsta divljači, adekvatnu količinu začina (prednost malo ljućoj hrani) i ostale elemente koji su bitni za dobar lovački kotlić. Ukus kotlića svaki član komisije boduje od 1 do maksimalno 20 bodova.
2. GUSTINA – da bi osvojio 10 bodova kotlić treba da ima gustinu koja podrazumjeva konzumaciju bez priloga. U ocjenjivanje ulazi i cjelokupna sjedinjenost sastojaka. Ako kotlić ima dobru gustinu dobija maksimalnih 10 bodova, ako ima dobru gustinu, ali nije dobra sjedinjenost sastojaka dobija 5 bodova. Previše rjedak ili gust kotlić nema bodova za gustinu.
3. BOJA– boja treba da bude kompaktna i zagasito crvena do čokoladna. Takozvano „plivanje“ paprike nije poželjno. Članovi komisije ocjenjuju boju od 1 do maksimalno 8 bodova.
4. HIGIJENSKI USLOVI – od ekipa se očekuje da vode računa o higijeni. Ekipa kojoj komisija primjeti nehigijenske uslove prilikom spremanja neće imati bodova. U svakom drugom slučaju dobija 5 bodova.
5. KUVARSKA NOŠNJA I KOTLIĆ – boduje se sa 0 ili 3 boda, tj dali kapiten ima kuvarsku nošnju ili je nema. Kotlić je obavezan. Najbolje opremljena ekipa dobija još bonus poen, te je maksimalan broj bodova 4.

III Kuvanje će se obavljati na određenim parcelama.


IV Učesnik koji vrijeđa ili ometa druge ekipe, članove komisije, ili bilo koga drugog, koji ometa na bilo koji način događaj, prepire se sa članovima komisije , ponaša nedolično, dolazi u očigledno pijanom stanju ili na drugi način omalovažava lovačku i kuvarsku etiku i sam memorijal biće suspendovan sa takmičenja.

V Ekipa koja završi kuvanje, treba održati temperaturu do ocjenjivanja. Higijenski uslovi, te kuvarska nošnja ocjenjivaće se u toku samog spremanja. Ukus, gustina i boja će se ocjenjivati u posebnoj zatvorenoj prostoriji gdje će ekipama žrjebanjem biti određeni brojevi sa kojim članovi komisije neće biti upoznati. U jednakim supijerima će biti unjeti članovima komisije dovoljne količine za degustaciju. Najmanja količina koju jedna ekipa treba da spremi je 5 litara. U slučaju istog broja bodova prednost ima ekipa koja je spremila veću količinu.

U DRINIĆU 01.09.2009.
Organizacioni odbor
„KOZILA 2010“

Нема коментара:

Постави коментар